Rólunk

Szőlőterületeink


Családunk birtokai a világörökség részének megválasztott Erdõbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tarcal történelmi, kíváló fekvésű dűlőiben találhatók. Ezek a dűlők a következők: Mulatóhegy, Huza-dűlő, Lapis-dűlő, Serfõzõ-dűlő. Tulajdonunkban kb. 10 hektár szőlőterület van, melybõl 6,5 hektárt művelünk, a többi telepítés alatt áll. A közelmúltban Erdõbényén a szépnevű Mulató-hegyen fejeztük be a szőlőtelepítést.

 

 

Szőlőfeldolgozás, borkészítés


A pincében hagyományosan késői szüret után, teljesen hagyományos módon dolgozzuk fel a termést. A must erjesztése és tárolása a történelmi gyökereknek megfelelően elsősorban tölgyfahordókban történik. Boraink így kapják meg az egységesen oxidativ, más borvidék boraival nehezen összetéveszthetõ szín- és ízvilágot.


Pincéink és borházunk


Családi vállalkozásunk 1998 óta működik. Családunk birtokában jelenleg 4 működő pince van. Ebből Bodrogkisfaludban egy 13. századi 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince van. Központi pincénk az erdőbényei Illés Pince. Borházunk előtt ágazik háromfelé az az út, ahol Szegilong, Tolcsva és Abaújszántó felé juthatunk el, a déli Zemplén legszebb tájain haladva.

Borházunk megválasztásakor döntő volt, hogy megítélésünk szerint Erdőbénye a Hegyalja egyik gyöngyszeme, csodálatos adottságokkal, büszkeségre méltó gazdag történelemmel. Erre utal, hogy Erdőbénye környékének és dűlőinek majdnem mindegyikéhez monda fűződik. A település komoly jövő elõtt áll, a benne rejlõ lehetõségeket egyre több vállalkozó ismeri fel és hasznosítja.

Részben kétszintes, hétágú pincerendszerünk a legendás 22 ágú Rákóczi pince 2 ágát foglalja magába, melyben 40 ezer liter bor elhelyezésére van lehetőség. Klímája a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhetõen optimális, hőmérséklete 10-12 fok között ingadozik.


BorszortimentAz Illés Pince igen széles borkínálattal rendelkezik, ami több tényezőnek is köszönhető. A pince hat, a tokaji borvidékre jellemző szőlőfajtával dolgozik, melyek a következők: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kövérszőlő, kabar, zéta. A pincében különféle szárazsági fokú, illetve elkészítésű módú bor készül a száraztól és félszáraztól kezdve a félédes, édes, késői és januári szüretelésű borokon egészen az aszúig és eszenciáig. A szortimentet az is bővíti, hogy sokféle évjáratú bor van a pincében az 1-2 éves bortól kezdve egészen a 20-30 éves muzeális tételekig. 
 

Illés Pince

Illés Pince
Erdőbénye, Kossuth u. 1.
+36 (47) 396 102
illespince [at] illespince.hu

Szolgáltatásaink

Borkóstolás
Étkezés
Bortrezor bérlés
Előrendelés
Muzeális borok, egyedi címkék
Szőlészeti-borászati bemutatóterem

 

Boraink

Száraz borok
Félszáraz borok
Félédes borok
Édes borok
Aszú
Egyedi tételek